Bouchard Monthélie 2017. Viinihetki
16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  25-50€,  Juustot,  Punaviinit,  Vuosi 2021

Marraskuun 2021 viiniuutuus Bouchard Monthelie 2017

Alkon marraskuun erikoiserien teemasta ”Kyläviinejä Euroopasta” löytyi tämänkertainen kuukauden viiniuutuus, Bouchard Monthélie 2017. Pinot Noir -rypäleestä (100%) valmistettu punaviini tulee Ranskan Bourgognesta hiukan tuntemattomammasta kylästä Monthéliesta. Bouchard Monthélie 2017 on Bourgognen viiniksi kohtuuhintainen verrattuna alueen kuuluisimpiin kyläviineihin.

Bouchard Monthélie 2017

Viininvalmistus Monthélien kylässä on alkanut jo 800 -luvulla. Kylä sijaitsee Côte de Beaunen Bourgognen maakunnassa kuuluisien viinikylien, Volnayn ja Mersaultin, välissä. Monthéliella on ollut oma appellationsa (AOC) vuodesta 1937 lähtien. Kylän viininviljelypinta-alasta suurin osa on punaista Pinot Noir -rypälettä.

Bouchard Monthélie 2017 on sekoitus viinitalo Bouchard Pere & Fils:n Monthéliessa omistamien kolmen eri palstan (kokonaispinta-ala 5,94 hehtaaria) viineistä. Rypäleet on kerätty käsin, käyminen on kestänyt 14–16 päivää. Viini on kypsynyt 10-12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 20 – 30 % on uusia.

Viinitalo Bouchard Pere & Fils on perustettu vuonna 1731. Talo viljelee itse 130 hehtaaria viinitarhoja, joista 2/3 ovat Burgundin arvostetuimpia Grand- ja 1er Cru tarhoja. Lisäksi Bouchard valmistaa kymmenittäin viinejä sopimusviljelijöidensä rypäleistä eri puolilla Bourgognea. Vuodesta 1995 Bouchard on kuulunut Champagne Henriot -konserniin.

Kommentit viinistä

Viinin väri oli kirkas, sävyltään tiileen vivahtavan punainen ja Pinot Noirille tyypillisesti läpinäkyvä. Viskositeetiltaan viini oli keskinkertainen. Voimakkaassa tuoksussa erottui marjaisia vivahteita, kuten vadelmaa ja kirsikkaa sekä syksyisiä maa-aromeja, maatuneita lehtiä ja multaa.

Maku oli keskitäyteläinen ja melko hapokas (4,8g/l). Tanniinit olivat pehmeät. Alkoholipitoisuus oli punaviinille maltillinen (12,5 %). Maku toisti tuoksun aromeja. Lisäksi havaitsimme puolukan, luumun, punajuuren sekä sienten aromeja.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja aromeiltaan vivahteikas. Kohtalaisen pitkä jälkimaku oli pehmeä ja maanläheinen. Mielestämme erittäin elegantti ja monipuolinen viini, joka sopii hyvin ruokaviiniksi esimerkiksi riistalinnuille. Voimme suositella myös joulun ajan kinkkuviiniksi. Maistoimme tämän viinin kanssa pehmeää ranskalaista Reblochon-juustoa. Myös muut brie -tyyppiset valkohomejuustot sopivat tälle viinille. Istuskeluviiniksikin oiva valinta.

Varastointipotentiaalia ehkä vielä 2-3 vuotta.


Pisteet: 17/20p

Hinta – Alko

Viinitalo Bouchard Pere & Fils


Reblochon -juusto
Reblochonissa on samettinen kuori ja voimakas, pähkinäinen jälkimaku.

Juusto – Reblochon

Reblochon on puolipehmeä alppijuusto, joka on peräisin Massif des Aravisin ytimestä Haute-Savoien Thônesin alueelta Ranskasta. Juusto on saanut alkuperää ja valmistusta suojaavan AOC -statuksen (Appellation d’origine contrôlée) vuonna 1958, ja siksi sen valmistukseen sovelletaan tiukkoja sääntöjä ja määräyksiä. Reblochon on kevyesti puristettu, kypsentämätön juusto, joka on valmistettu täyskermasta pastöroimattomasta maidosta.

1300-luvun tarina kertoo, että ”veronalaista” maidontuotantoaan vähentääkseen Savoien talonpojat lypsivät lehmiensä maidosta vain osan. Verosuoritusten jälkeen he tekivät reblocherin eli uuden lypsyn. Lehmien toinen lypsy tuotti runsaasti rasvaa sisältävän maidon, jota sitten käytettiin Reblochon -juuston valmistamiseen.

Reblochon – juustolevyjä kypsytetään vähintään kaksi viikkoa, jonka aikana juustolle kehittyy syötävä kevyt kuori. Kuoren väri vaihtelee beigestä keltaiseen ja oranssiin. Reblochonissa on pieni kellarin tuoksu ja mieto hedelmäinen maku, jossa on voimakas pähkinäinen jälkimaku. Rasvapitoisuus on noin 27%.

Juusto on erinomaista juustotarjottimella ja sitä voidaan käyttää myös sulatettuna vahvistamaan esimerkiksi perunagratiinin makua. Reblochon -juusto on voittanut pronssia vuoden 2014 World Cheese Awards -kilpailussa.

Lähteet:

Alko, Winestate, Wine-searcher, Cheese.com

Lue myös:

Lokakuun viiniuutuus Montresor Amarone della Valpolicella 2017
Opt In Image
Kiinnostunut viineistä? Aloita mielenkiintoinen harrastus tai syvennä jo hankkimaasi tietoa viineistä. Liity maksuttomalle viinikurssille ja Viiniviestin tilaajaksi!
Saat kuukausittain viininmaistelutehtävän, viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia, pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin, suljettuun Facebook -ryhmään ym. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiositteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta "Liity kurssille".