Maaliskuun 2022 viiniuutuus, oranssiviini Bassermann-Jordan Grauer Burgunder Orange 2020
Alkon maaliskuun erikoiserien teemasta ”Monipuolinen Pinot Gris” löytyi mielenkiintoinen saksalainen oranssiviini Pfalzin alueelta. Oranssiviinissä on kyse historiallisesta viinistä, jonka valmistustapa on peräisin jo antiikin ajalta. Se on lähtöisin Kaukasukselta, jossa oransseja viinejä tehtiin jo tuhansia vuosia sitten.
Oranssiviinien valmistustavan periaate on, että se valmistetaan valkoisista rypäleistä, mutta valmistustapa on samanlainen kuin punaviineillä. Viinin käymisessä valkoisten rypäleiden kuoret, siemenet ja joskus myös rangat jätetään kosketuksiin rypälemehun kanssa. Tämä kuorikontakti antaa viinille oranssin värin.
Kuorikontaktin ja perinteisten valmistusmenetelmien avulla viiniin syntyy luonnollisia tanniineja sekä sulfiitteja, jotka parantavat viinin säilyvyyttä ilman kemiallisia lisäaineita. Tästä syystä monet oranssit viinit ovatkin alku- eli naturalviinejä.
Oranssiviini Bassermann-Jordan Grauer Burgunder Orange 2020
Bassermann-Jordan Grauer Burgunder Orange 2020 tulee Saksasta Pfalzin alueelta. Viini on 100 %:sti valmistettu Grauer Burgunder (Pinot Gris) rypäleistä. Grauer Burgunder Orangen rypäleet kasvavat eri lajikkeina Deidesheimin ja Ruppertsbergin ympäristössä. Tälle alueelle on ominaista korkea kalkkipitoisuus, punainen hiekkakivi ja savi.
Rypäleet tähän viiniin korjataan käsin ja sadonkorjuun jälkeen viinirypäleet lajitellaan huolellisesti ennen kuin ne puristetaan varovasti. Rypälemehun annetaan käydä yhdessä kuorimassan kanssa 14 päivän ajan. Käymisen päätyttyä viini siirretään 1200 litran tammitynnyreihin, joissa se säilytetään hiivasakkansa päällä. Viini on pullotettu toukokuussa 2021.
Viinitalo Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Bassermann-Jordan on historiallinen perhedynastia, jonka viinitila on perustettu 1718. Perhe on suuresti vaikuttanut laatuun perustuvan viininviljelyn kehittymiseen Saksassa jo yli 300 vuoden ajan.
Nykyään Bassermann-Jordanin omistamat viinitilat Forstin, Deidesheimin ja Ruppertsbergin alueilla kattavat 49 hehtaaria. Ne ovat luonnonmukaisesti hoidettuja viinitarhoja, jotka sijoittuvat 20 eri paikkakunnalle. Suurin osa viiniköynnöksistä koostuu Rieslingistä, mutta investointeja on tehty myös muihin saksalaisiin ja kansainvälisiin rypäleklassikoihin. Painopiste on fermentoiduissa viineissä.
Kommentit viinistä
Viini oli ulkonäöltään kirkas, oranssiin vivahtava tumma roosa. Viskositeetti oli keskinkertainen. Tuoksu oli kohtalaisen voimakas. Aromeissa erottui trooppisia hedelmiä, kuten aprikoosia, mangoa, hunajamelonia, sekä myös kypsää omenaa.
Maku oli keskitäyteläinen, runsaan hedelmäinen ja kohtalaisen hapokas (hapot 5,0 g/l). Tanniineja oli melko runsaasti. Tuoksun aromit toistuivat maussa ja erityisesti yrttimäiset ja kasvimaiset vivahteet nousivat esille.
Kokonaisuutena viini oli raikas, kohtalaisen voimakas ja pitkän aromaattisen jälkimaun omaava. Viiniä voisi mielestämme varastoida vielä 2–3 vuotta. Viini sopii hyvin esimerkiksi punalihaisille kalaruoille sekä vaalean lihan, kuten kanan ja sianlihan kanssa.
Pisteet: 16 / 20 p
Viinitalo Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Lue myös
Helmikuun 2022 viiniuutuus alkuviini Las Moradas de San Martín Senda Garnacha 2018
Oranssiviini Valdibella Sulle Bucce Bianco 2018 ja herkkuja grillistä