Lokakuun viiniuutuus Wasem Spätburgunder
15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  Juustot,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Punaviinit,  Vuosi 2022

Lokakuun 2022 viiniuutuus Wasem Ingelheimen Burgberg Spätburgunder 2019

Lokakuun viiniuutuus löytyi Alkon erikoiserän valikoimasta ”Pinot Noiria maailman ympäri”. Teeman viineissä on tuotu vertailtavaksi klassisia eurooppalaisia Pinot Noir -viinejä uuden maailman vastaaviin. Teemassa on mukana viinejä Chilestä, Etelä-Afrikasta, Ranskasta, Saksasta, Uudesta-Seelannista ja Yhdysvalloista.

Edellä mainituista viineistä valitsimme tulevaa Saksan Pinot Noir -viikkoa (24 – 30.10.2022) ennakoiden Rheinhessenin alueelta tulevan Pinot Noirin (saksalaisittain Spätburgunderin). Viinin kanssa maistelimme italialaista puolikovaa lehmänmaitojuustoa Provolone Piccantea.

Wasem Ingelheimen Burgberg Spätburgunder 2019

Wasem Ingelheimen Burgberg Spätburgunderin Pinot Noir -rypäleet tulevat vuosisatojen ajan tunnetulta ja kestävästi viljellyltä Burgbergin viinitarhalta Ingelheimista. Viini on valmistettu avokäymisellä kuorien kanssa, joissa mukana on 30 % rypäleterttujen rankoja. Kypsytys on tapahtunut tynnyreissä. Viini on vegaaninen ja laatuluokaltaan Qualitätswein Rheinhessen.

Viinitila Julius Wasem & Söhne sijaitsee Ingelheimin kunnassa (Bingenin alue) Saksan Rheinhessenin viininviljelyalueella. Tilalla on viininviljelyä harjoitettu jo vuodesta 1726. 1700-luvulla maatilarakennukset olivat aatelisperheen Ritter Hundt von Saulheimin ja hänen vaimonsa Katharinan asuinpaikkana.

Nykyisen viinitilan peruskiven Ober-Ingelheimissa muurasi vuonna 1912 Julius Wasem (1894–1972). Hän oli ensimmäinen tuottaja saksassa, joka pullotti ja markkinoi itse viinejään. Vuonna 1963 hän luovutti tilan pojilleen Gerhardille ja Jochenille. Nykyään viinitilaa johtavat kolmannessa sukupolvessa heidän poikansa Holger ja Burkhard Wasem. Viinitilaan kuuluu 34 hehtaaria yksittäisiä viinitarhoja.

Kommentit viinistä

Viinin väri oli kirkas, sävyltään tumman kirsikan punainen ja Pinot Noirille tyypillisesti läpinäkyvä. Viskositeetiltaan viini oli keskinkertainen. Kohtalaisen voimakkaassa tuoksussa erottui marjaisia vivahteita, mm. vadelmaa ja kirsikkaa sekä lisäksi mausteisuutta, yrttisyyttä ja paahteisuutta.

Maku oli keskitäyteläinen ja hapokas (5 g/l). Tanniinit olivat pehmeät. Alkoholipitoisuus oli kohtalaisen voimakas (13 %). Maku toisti tuoksun aromeja. Lisäksi havaitsimme karhunvadelman, vaniljan sekä savun aromeja.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja aromeiltaan vivahteikas. Kohtalaisen pitkä jälkimaku oli pehmeä ja maanläheinen. Mielestämme erittäin elegantti ja monipuolinen viini, joka sopii hyvin ruokaviiniksi esimerkiksi riistalinnuille. Voimme suositella myös joulun ajan kinkkuviiniksi ja myös istuskeluviiniksi. Varastointipotentiaalia ehkä vielä 4–5 vuotta.

Pisteet: 16,5 / 20 p

Hinta – Alko

Viinitalo: Weingut Wasem

Lokakuun viiniuutuus Wasem Spätburgunder ja Provolone-juusto
Provolone piccante -juusto on herkullinen makupari saksalaiselle Pinot Noirille.

Provolone Piccante

Viinin kumppanina maistelimme italialaista provolone piccante juustoa. Provolone on puolikova lehmänmaidosta valmistettu juusto, jonka alkuperä on Etelä-Italiassa. Nykyään provolonen suurin tuotanto tapahtuu Po -joen laakson alueella, erityisesti Lombardiassa ja Venetossa. Cremonan kaupunki Luoteis-Italiassa on nykyään tärkein provolonia tuottava alue.

Provolonen valmistusprosessi muistuttaa hieman mozzarellan valmistusta, sillä juustomassaa valellaan kuumalla vedellä tiiviin ja joustavan rakenteen varmistamiseksi. Provolone on luokiteltu joko dolceksi tai piccanteksi. Provolone dolce on 2–3 kuukauden ikäinen väriltään vaaleankeltainen tai valkoinen ja sillä on makea, pähkinäinen ja voinen maku.

Provolone piccantea vanhennetaan yli neljä kuukautta ja sillä on terävämpi, suolaisempi maku. Provolone piccante saa pikanttisen makunsa ikääntymisprosessista ja juoksutteesta (maidon juoksettamiseen käytetty entsyymi, joka saadaan vasikan ja myös kilin tai kutun mahassa olevista bakteeriviljelmistä). Provolone piccantea käytetään enimmäkseen voileipäjuustona ja pöytäjuustona. Sen maku kuitenkin voimistuu sulaessaan ja on siten hyvä raastettuna pizzojen ja pastojen päälle.

Lisätietoa juustosta


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti