Lokakuun 2020 viiniuutuus -Riva Leone Barolo 2015
15-25€,  16 - 17/20p ⭐⭐⭐⭐,  Juustot,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Punaviinit,  Vuosi 2020

Lokakuun 2020 viiniuutuus – Riva Leone Barolo 2015

Viinihetki on aloittanut uuden artikkelisarjan: ”KUUKAUDEN VIINIUUTUUS”. Viinihetken tiimi valitsee kiinnostavan viinin maisteltavaksi Alkon kuukauden uutuuksista.

Lokakuun -20 viiniuutuuden valitsimme Alkon erikoiserästä, joka tuli myyntiin 1.10. Huomio kiinnittyi harvinaisen edulliseen Barolo -viiniin erinomaiselta satovuodelta 2015.

Punaviini Riva Leone Barolo 2015 tulee Piemontesta, joka on yksi Italian kuuluisimmista viinialueista. Viini on lajikeviini (100%) Nebbiolo-rypäleestä ja se kuuluu Italian korkeimpaan DOCG -laatuluokkaan. Viini on käynyt 15 päivää ruostumattomissa terässäilöissä, kypsynyt vähintään 2 vuotta tammitynnyreissä ja yhden vuoden pullossa.

Tarina kertoo, että viinin nimi Riva Leone on saanut nimensä viinikauppiaasta, joka aikoinaan kävi maistelemassa viinejä Piemonten Alban kylän ympäristön viinitiloilla. Aina, kun maisteltu viini miellytti häntä, hän ilmoitti asiasta: Marca Leone!

Kommentit viinistä

Maistelimme viiniä 3.10.20. Dekantointi 8 tuntia.

Ulkonäöltään viini oli kirkas, läpinäkyvä, väriltään tiilenpunainen ja viskositeetiltään korkea. Tuoksultaan se oli voimakas ja vivahteikas. Aromeista erottui paahteisuutta, mausteisuutta, kuivattuja hedelmiä (luumua), sikarilaatikkoa ja häivähdys salamia.

Maku oli runsaan tanniininen, kuiva (sokeria 1g/l) ja kohtalaisen hapokas (happoja 5.4g/l) toistaen tuoksun aromeja. Jälkimaku oli pitkä. Vaihdettaessa tasting-lasi Pinot Noir -lasiin, maku sai uusia marjaisia vivahteita ja myös tuoksu avautui lisää.

Kokonaisuutena viini oli jo hiukan kehittynyt, keskitäyteläinen, hapokas, mutta vielä karhean tanniininen tyypillinen nuori Barolo. Viini on jo nyt juotavissa, mutta se todennäköisesti paranee useamman vuoden kellaroinnilla, jolloin tanniinit pehmenevät ja makumaailma monipuolistuu.

Useamman tunnin dekantoinnin avulla viini soveltuu jo nyt voimakkaille liharuoille ja vahvoille juustoille.


Pisteet 16/20p.

Viinin tuottaja: MGM /Barone Montalto.

Hinta – Alko 23.90€ (lokakuu 2020). Hinta/laatusuhde hyvä.


Juusto – Gouda

Maistelimme viiniä täyteläisen vanhan Goudan parina. Nuoren Barolon rouheat tanniinit kesyyntyivät nopeasti suolaisen juuston kanssa ja makuelämys oli herkullinen.

Gouda-juusto, Viinihetki
Gouda -juustoja myydään eri kypsyysasteisina. Nuoren Goudan maku on kermainen ja hedelmäinen. Kypsytyksen edetessä juuston väri tummuu, rakenne kuivuu ja maku muuttuu täyteläiseksi.

Hollantilainen Gouda voi ylpeillä lähes tuhatvuotisella historiallaan. Gouda on peräisin Goudan kaupungista, mutta se ei ole alkuperäsuojattu, joten sitä voidaan valmistaa ympäri maailmaa. Aidon alankomaalaisen juuston tunnistaa Gouda Holland -merkinnästä.

Gouda valmistetaan lehmänmaidosta. Suomessa on myytävänä eri ikäisiä Gouda-juustoja ja ne eroavat toisistaan kuoren värin perusteella. Keltaisella ja oranssilla vahalla päällystetyt nuoret ja pehmeät juustot sopivat esimerkiksi aamiaisjuustoksi.

Pidempään kypsyneet goudat nauttivat jo hedelmäisistä punaviineistä. Mustakuoriset ikääntyneet, suolakiteiset goudat ovat parhaimmillaan esimerkiksi keskitäyteläisten, mausteisten ja marjaisten punaviinien kanssa.

Lisätietoa:

Gouda-juusto


Joseph Joseph Duo -juustoveitset ja Rosendahl Grand Cru – juustotarjotin

*Joseph Joseph Duo-setti koostuu kahdesta erillisestä juustoveitsestä sekä magneettisista kahvoista. Magneettikiinnityksen ansiosta veitset on helppo säilyttää ja ne pysyvät terävinä pidempään. Tyylikäs *Rosendahl Grand Cru juustotarjotin on valmistettu bambusta.

(*Kaupallinen yhteistyö Kokkiman)


Lue myös:

Punaviini Vite Colte Barolo Essenze Riserva 2001 ja maistelumenu


Opt In Image
Kiinnostunut viineistä? Aloita mielenkiintoinen harrastus tai syvennä jo hankkimaasi tietoa viineistä. Liity maksuttomalle viinikurssille ja Viiniviestin tilaajaksi!
Saat kuukausittain viininmaistelutehtävän, viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia, pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin, suljettuun Facebook -ryhmään ym. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiositteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta "Liity kurssille".