Klassikkoviini Sangre de Toro Original Organic 2019 ja ”isoveli Reserva”
Näin vuoden aluksi innostuimme muistelemaan menneitä. Tuli mieleen makumuisto 1980-luvulta, jolloin aloittelimme yhteistä kokkailua. Eteläeurooppalaiset perinteet omaava ”Naudanpihviä punaviinikastikkeessa” on ruoka, joka erityisesti on jäänyt mieleen noilta ajoilta.
Naudanpihvi oli kypsennetty punaviinissä hauduttaen ja varsinkin haudutusliemestä tehty kastike oli ikimuistoinen elämys. Ehkä ensimmäistä kertaa laitoimme tuolloin punaviiniä ruokaan ja sen jälkeen on useampikin kokkaamamme ruoka saanut pikantin makulisän punaviinistä ja yleisimminkin erilaisista viineistä.
Nyt valmistimme pitkästä aikaa tuota meille silloin niin elämyksellistä retroherkkua. Automaattisesti tuli mieleen, että tämän ruoan kanssa tarjottavan viininkin tulisi olla retrohenkinen. Selatessamme vanhoja viiniarvioitamme löysimme 1980 -luvun arvion espanjalaisesta Sangre de Toro 1984 -punaviinistä (maisteltu 1987).
Sangre de Toroa on ollut myynnissä Suomessa pitkään, jo pian 50 vuotta, ja siinä olikin riittävästi syytä maistaa tätä klassikkoviiniä uudelleen, yli 30 vuoden tauon jälkeen! Vertailuksi valitsimme saman viinin pidempään kypsytetyn ”isoveljen” Torres Sangre de Toro Reserva Organic 2015.
Punaviini Sangre de Toro Original Organic 2019
Sangre de Toro Original Organic 2019 – viinin tuottaja, perinteikäs Bodegas Torres sijaitsee Katalonian alueella Koillis-Espanjassa. Viini on tehty Garnacha– (Grenache 65%) ja Cariñena (Carignan 35%) -rypäleistä.
Garnacha on yksi maailman viljellyimmistä rypäleistä. Se on vähätanniininen, mutta sisältää paljon sokeria. Rypäle kestää hyvin kuumuutta ja tuo viiniin marjaisuutta ja pippuria.
Cariñena on laajasti Välimeren alueella viljelty rypäle, joka vaatii lämpimän ilmaston. Tanniineja on paljon ja hapokkuutta runsaasti. Näiden rypäleiden sekoitus on erityisen tunnettu blendi Etelä-Ranskassa ja Koillis-Espanjassa.
Sangre de Toro Original Organic 2019 on käynyt ruostumattomissa terästankeissa 28 – 30 -asteessa yhden viikon ajan. Viiniä on kypsytetty 6 kuukauden ajan 300 litran amerikkalaisissa (50%) ja ranskalaisissa (50%) tammitynnyreissä. Viini on luomuviiniä ja sopii myös vegaaneille. Se on pullotettu ympäristövastuullisesti (mm. kevyempi lasipullo) ja sillä on paikallinen ekosertifiointi.
Punaviini Torres Sangre de Toro Reserva Organic 2015
Torres Sangre de Toro Reserva Organic 2015 on edellisen viinin ns. ”isoveli”, jossa Garnacha (60%)- ja Cariñera (25%)-rypäleiden lisäksi on käytetty Syrah-rypälettä (15%).
Viinin käyminen on tapahtunut terästankeissa 30-asteessa 2 viikon ajan. Se on kypsynyt 12 kuukautta unkarilaisissa ja ranskalaisissa (Nevers-alueen) 300 l tammitynnyreissä, joista 20 % on ollut uusia tynnyreitä.
150-vuotias viinitalo Bodegas Torres
Familia Torres on vuodesta 1870 lähtien yhdistänyt perinteitä ja innovaatioita tullakseen laatuviinitilaksi. Torres Vendrell perusti yhdessä veljensä Miguelin kanssa yrityksen ja rakensi viinitila Vilafranca del Penedèsin. Veljekset tulevat viininviljelyperheestä, jonka juuret ovat peräisin vuodelta 1678.
Bodegas Torres on edelleen perheyritys ja sillä on toimintaa sekä viininviljelyksiä ympäri maailmaa. Viinitaloa pidetään monessa suhteessa viinialan edelläkävijänä.
Bodegas Torresin tunnetuin viini Sangre de Toro syntyi Miguel Torres Carbón innovoimana vuonna 1954. Miguel halusi luoda Välimeren arvostetuimmista rypälelajikkeista katalonialaisen punaviinin, jolla on vahva alueen identiteetti. Syntyi Sangre de Toro, joka sai nimensä roomalaisen viininjumalan Bacchuksen ja hänen muinaisen kutsumanimensä ”härän pojan” inspiroimana.
Sangre de Toro – viinin tunnuksena on pullossa roikkuva härkäfiguuri. Symboliikassa viinin nimi liittyy härkään ja uskomukseen, että härän veri olisi viiniä. Nimi tarkoittaa siis härän verta. Vaikka Torres on luopunut härän käytöstä viinipullon kaulassa maailmalla, Suomessa myytävissä viineissä se roikkuu yhä.
Sangre de Toro on ollut Suomen markkinoilla vuodesta 1972 lähtien.
Maistelukokemukset
Vertailimme toisiinsa näitä edellä esiteltyjä viinejä.
Ulkonäöltään nämä viinit eivät eronneet kovinkaan paljon toisistaan. Sangre de Toro Original Organic 2019 oli väriltään odotetusti purppuraan vivahtava, kun taas Torres Sangre de Toro Reserva Organic 2015 väri oli jo hiukan syvempi ja kehittyneempi, kirsikanpunaiseen vivahtava. Viskositeetiltaan reserva oli jonkin verran raskaampi.
Tuoksultaan Sangre de Toro Original oli hyvin nuori, marjaisa ja hedelmäinen sisältäen vadelmien ja metsämarjojen aromeja. Reservan tuoksu oli moniulotteisempi ja kehittyneempi. Aromeista löytyi jo hiukan paahteisuutta ja mausteisuutta, lopputuoksussa orvokkisia vivahteita.
Sangre de Toro Originalin maku oli keskitäyteläinen, hedelmäinen ja runsaan hapokas. Tanniinit olivat pehmeät. Aromeissa erottui mm. puolukkaa. Jälkimaku oli kohtalaisen pitkä. (Happoja viinissä oli 5.2g/l ja sokeria 3g/l.)
Reservan maku oli täyteläinen, pehmeä ja kohtalaisen kehittynyt. Aromeina tummia marjoja ja mausteita. Jälkimaku oli pitkä. (Happoja viinissä oli 5.2g/l ja sokeria 1g/l.)
Viinien alkoholipitoisuudessa oli pieni ero; Sangre de Toro Original 14,5% alkoholia ja Reservassa 14%. Molemmissa tämä kohtalaisen korkea alkoholipitoisuus oli hyvin integroitunut viiniin.
Kokonaisuutena molemmat viinit olivat tasapainoisia ja ruokaviiniksi sopivia. Sangre de Toro Original sopii mielestämme hyvin arkiseenkin ruokapöytään, pizzan kanssa, noutopöytään tai vaikkapa piknikille. Torres Sangre de Toro Reserva Organic täyteläisempänä ja mausteisempana viininä sopii erityisesti tummille liharuoille ja juhlavimmillekin aterioille.
Pisteet:
Sangre de Toro Original Organic 2019. 12,5/20p
Torres Sangre de Toro Reserva Organic 2015. 14,5/20p
Naudanpihviä punaviinikastikkeessa
Tällä kertaa keittiössämme oli nostalginen tunnelma. Naudanpihvit punaviinikastikkeessa syntyivät helposti vanhasta muistista 30 vuoden takaa. Hiukan tarveaineita jouduimme tarkistelemaan. Kun pihvit oli maustettu ja siirretty runsaaseen punaviiniliemeen kypsymään, levisi keittiöön tuttu tuoksu. Lisäkeriisin kiehuessa valmistimme vielä 80-luvun tyylinmukaisen tomaattisipulisalaatin kokonaisuutta täydentämään.
Miltä maistui tämä retrohenkinen ruoka ja kuinka klassikkoviini “isoveljensä” kera siihen sopivat?
Ruoka onnistui, liha oli mureaakin mureampaa ja kastikkeen maku oli yhtä herkullinen, kuin mitä vuosikymmenien takaa muistimmekin. Yrteillä maustetut pihvit antoivat punaviinikastikkeeseen voimakkaan yrttisen maun, jota molempien viinien makumaailmat tukivat hyvin.
Mausteinen kastike toi lisäksi nuorempaan Sangre de Toroon makeahkoja makuvivahteita. Molemmat viinit osoittautuivat hyviksi ruokaviineiksi ja sopivat voimakkaampienkin kastikkeiden kumppaniksi.
Naudanpihviä punaviinikastikkeessa
Equipment
- 4-viipaletta naudanlihaa
- suolaa, pippuria, paprikajauhetta
- mausteseos: timjami, basilika, rakuuna
- 1 rkl vehnäjauhoja, oliiviöljyä
- 2,5 dl punaviiniä
- 3 rkl tomaattisosetta
- 2 rkl kevytkermaa
- 1,5 tl maissijauhoja
Instructions
- Kuivaa lihaviipaleet hyvin. Hiero niihin suolaa, pippuria ja paprikaa ja sen jälkeen mausteseosta. Upota toinen puoli pihveistä jauhoihin.
- Kuumenna öljy padassa tai pannulla. Ruskista viipaleet ensin jauhotettu puoli alaspäin, sitten toinen puoli.
- Kaada vesi ja viini päälle. Hämmennä tomaattisose joukkoon.
- Peitä kannella, anna poreilla noin tunnin ajan ja ota viipaleet padasta. Pidä ne lämpiminä.
- Lisää kerma ja suurusta kastike vesitilkkaan sekoitetuilla maissijauhoilla.
- Pane viipaleet takaisin pataan ja kiehauta vielä koko sisältö.
Video
Lähteet:
- Viini 7-8/2012
- Tastingbook Viini&Ruoka 11
- Winestate
Lue myös:
Viinintuottaja Miguel Torres on panostanut Carignan-rypäleen viljelyyn myös Chilessä…
Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä (Viinihetki-Arkisto)