Helmikuun viiniuutuus, espanjalainen Rayuelo
14 - 15/20p ⭐⭐⭐,  15-25€,  KUUKAUDEN VIINIUUTUUS,  Punaviinit,  VIINIEN PISTEYTYS,  Vuosi 2023

Helmikuun 2023 viiniuutuus Altolandon Rayuelo                                                                     

Helmikuun 2023 viiniuutuus löytyi Alkon erikoiserän valikoimasta Luonnolliset alkuviinit. Tämän teeman viinien valmistustapa on mahdollisimman luonnonmukainen. Alkuviinejä ei kirkasteta, suodateta tai stabiloida. Näistä viineistä valitsin Bobal -rypäleestä valmistetun espanjalaisen punaviinin, Altolandon Rayuelo 2019.                                                                              

Helmikuun 2023 viiniuutuus Altolandon Rayuelo 2019

Altolandon Rayuelo 2019

Altolandon Rayuelo 2019 on valmistettu 100 %:sti Bobal -rypäleestä, joka on kotoisin Kaakkois-Espanjassa sijaitsevassa Utiel-Requenasta. Espanjassa viljeltävistä rypälelajikkeista se on toiseksi yleisin Tempranillon jälkeen.  

Bobal on vanha punaviinirypäle, jonka nimi tulee latinankielisestä sanasta “bovale”. Nimi viittaa rypäleterttuihin, jotka ovat härän pään muotoisia. Rypälettä kasvatetaan pääasiassa Utiel-Requena D.O:ssa (Denominación de Origen), jossa se edustaa noin 90 % kaikista viiniköynnösten istutuksista ja sitä istutetaan myös merkittäviä määriä Valenciassa, Cuencassa ja Albacetessa.

Bobal -viiniköynnös kestää erittäin hyvin ankaria sääolosuhteita ja tuholaisia. Se on erittäin satoisa lajike. Lajikkeen viljelyn suosio johtuu pääasiassa sen erinomaisesta kuivuuden kestävyydestä. Bobal -rypäle säilyttää hapokkuutensa paremmin kuin mikään muu kuumassa ilmastossa kasvatettu rypälelajike.  

Altolandon Rayuelo 2019 viini valmistetaan Bobal -rypäleistä, jotka tulevat yli 100 vuotta vanhoista köynnöksistä. Alkoholikäyminen tapahtuu spontaanisti luonnonhiivoilla 6 000 litran ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä. Alkoholikäymisen ja malolaktisen käymisen jälkeen viini kypsyy 8 kuukautta 300 litran ranskalaisissa tammitynnyreissä ja lopuksi vielä 8 kuukautta pullossa.

Bodega Altolandon

Viinitila Bodega Altolandon sijaitsee Landetessa, Cuencan maakunnassa, kolmen provinssin (Valencia, Cuenca ja Teruel) välissä 1100 metrin korkeudessa. Se on yksi Espanjan korkeimmilla paikoilla olevista tiloista. Viinitilalla on yhteensä 200 hehtaaria biodynaamisesti viljeltyjä tarhoja.

Tilan viinit ovat luomusertifioituja ja vegaaneille soveltuvia. Sulfiitteja lisätään vain vähän ja kaikki viinit ovat stabiloimattomia ja suodattamattomia. Osa viineistä kypsyy oman maaperän savesta valmistetuissa amforoissa.

Kommentit viinistä

Viini on väriltään hieman utuinen, syvä tumman kirsikanpunainen. Lasissa viini oli raskasliikkeinen ja viskositeetiltaan korkea (pigmentoituneet raskaat jalat). Tuoksu oli kohtalaisen voimakas, ylikypsän marjaisa, mausteinen ja hiukan paahteinen. Aromeissa löytyi karpaloa, puolukkaa, karhunvadelmaa, kirsikkaa, kanelia mokkaa, jopa suklaan ja kahvin vivahteita.

Maku oli keskitäyteläinen ja melko hedelmäinen. Tanniineja oli kohtalaisesti ja hapokkuutta reilusti. Tuoksun aromit tulivat esille myös maussa.  Alkoholipitoisuus oli korkeahko (14 %). Kokonaisuutena viini oli marjaisa, paahteinen ja hapokas ruokaviini sopii erityisesti pataruokien kumppaniksi.

Pisteet: 14 / 20 p

Hinta – Alko

Bodega Altolandon


Lue myös:


Haluatko tietää lisää viineistä? Liity maksuttoman Viiniviestin tilaajaksi!
Saat 1-2 kuukauden välein sähköpostiisi viinitietoa, viini- ja ruokasuosituksia ja pääsyn Viiniharrastajan vinkkikellariin. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa Viiniviesti