Helmikuun 2022 viiniuutuus alkuviini Las Moradas de San Martín Senda Garnacha 2018
Alkon helmikuun erikoiserien teemasta ”Luonnolliset alkuviinit” löytyi mielenkiintoinen punainen alkuviini Espanjasta Madridin alueelta. Alkuviinien valmistustavan periaate on mahdollisimman luonnonmukainen; niitä ei kirkasteta, suodateta tai stabiloida. Tästä syystä pullokohtaiset vaihtelut ovat mahdollisia. Tämä viini oli kaikin puolin erinomaisessa kunnossa. Viinin kanssa maistoimme italialaista Pecorino lampaanmaitojuustoa.
Las Moradas de San Martín Senda Garnacha 2018
Las Moradas de San Martín Senda Garnacha 2018 tulee Espanjasta Madridin alueelta. Viini on 100 %:sti valmistettu yli 60-vuotiaista, luomusertifioiduista Garnacha -rypäleistä. Köynnökset kasvavat Madridin Sierra de Gredos -vuoristossa, karuissa olosuhteissa noin 900 metrin korkeudessa merenpinnasta.
Viiniä on kypsytetty 10 kuukautta vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Alkuviinien periaatteiden mukaisesti viiniä ei ole suodatettu eikä kirkastettu ja viinitarhoja viljellään paitsi luomuviljelyn myös biodynaamisten periaatteiden mukaisesti.
Las Moradas de San Martín viinitila sai alkunsa vuonna 1999, kun Bodegas Enate päätti elvyttää vanhat Garnacha -palstat Sierra de Gredosissa, Madridin vuoristossa. Tilalla on yhteensä 21 hehtaaria graniittiperäisiä hiekkamaita, joissa vuonna 1930 istutetut vanhat Grenache-viinitarhat ovat rinnakkain uusien istutusten kanssa.
Köynnösten ympärillä kasvaa mäntyjä, katajia ja tammia sekä erilaisia yrttejä. Maaperä on hiekkamaata, jonka seassa on rapautunutta graniittia ja gneissiä. Ilmasto on mannerilmaston ja Välimeren ilmaston yhdistelmä.
Kommentit viinistä
Viini oli ulkonäöltään kirkas, läpinäkyvä ja väriltään tumman rubiininpunainen. Viskositeetti oli keskinkertainen. Tuoksu oli kohtalaisen voimakas ja marjainen. Aromeissa erottui vadelmaa, luumua ja hiukan tupakkaa. Myös sekundääriaromeja oli havaittavissa mm. mausteisten aromien muodossa. Jälkituoksussa löytyi myös kukkaisia vivahteita.
Maku oli keskitäyteläinen, runsaan hedelmäinen ja kohtalaisen hapokas (hapot 5,0 g/l). Tanniinisuus viinissä oli huomattava. Tuoksun aromit toistuivat maussa ja erityisesti mausteiset aromit, kuten valkopippuri, nousivat esille.
Kokonaisuutena viini oli mehukas ja alkuviiniksi varsin voimakas sekä tanniininen. Voimakas alkoholisuus (14,5 %) oli hyvin integroitunut viiniin. Viiniä voisi mielestämme varastoida vielä 2–3 vuotta. Viini sopii hyvin esimerkiksi pataruoaksi valmistetun naudan ja riistan seuraan.
Se sopii myös nautittavaksi puolikovien lampaanmaitojuustojen ja ilmakuivatun kinkun kanssa. Itse maistelimme Sardinian saarella valmistettua Pecorino Romanoa sekä espanjalaista ilmakuivattua Serrano -kinkkua. Juusto tasoitti viinin tanniinisuutta ja hapokkuutta hyvin. Myös Serrano -kinkku oli sopiva makupari viinille.
Viinitalo Las Moradas de San Martín
Pecorino Romano – italialainen lampaanmaitojuusto
Pecorino on yleisnimitys italialaisille juustoille, jotka on valmistettu 100 % lampaanmaidosta. Juuston nimi tuleekin Italian lammasta tarkoittavasta sanasta pecora. Pecorinojuustoja valmistetaan kaikkialla Italiassa, mutta niistä tunnetuimmat tulevat Roomasta, Sardiniasta, Toscanasta ja Sisiliasta.
Maailman kenties vanhimpana juustona pidetään puolikovaa, suolaista Pecorino Romanoa, jota on valmistettu samalla menetelmällä jo parituhatta vuotta. Jo ennen ajanlaskumme alkua eläneet Roomalaiset kirjailijat, kuten Varro, Pliny vanhempi, Hippokrates ja Columella ovat maininneet teoksissaan Pecorino juuston ja sen tuotantotekniikan. Juusto kuului myös sotaretkillä kiertävien legioonalaisten muonavarastoon, sillä se säilyi suolaisuutensa ansiosta hyvin ja kesti kuljetusta.
Lue myös:
Tammikuun 2022 viiniuutuus Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir 2019