
Champagne Pommery – yksi maailman arvostetuimpia samppanjataloja
Viinihetken vuoden 2025 ensimmäiseksi viinitaloesittelyksi valitsimme Champagne Pommeryn ja maisteltavaksi talon ns. vakiosamppanjan, Pommery Royal Champagne Brut. Tämä samppanja on tullut valituksi myös Viinilehden vuoden 2024 samppanjaksi. Ruoaksi valmistimme paistettuja jättikatkarapuja, kukkakaaliflania ja mangosalsaa.
Samppanjatalo Champagne Pommery
Champagne Pommery on yksi maailman arvostetuimpia samppanjataloja. Champagne Pommery sijaitsee Ranskan Champagnen maakunnassa Reimsissä. Alexandre Louis Pommery ja Narcisse Greno perustivat Pommery & Grenon vuonna 1836.
Louis Alexandre Pommeryn kuoltua yllättäen vuonna 1858, hänen vaimostaan, madame Jeanne-Alexandrine Pommerysta tuli 39-vuotiaana ”samppanjaleski”. Samppanjatalo on saanut nimensä Madame Pommeryn mukaan. Jeanne-Alexandrine Pommery nosti pienen, 30 000 pulloa vuodessa tuottavan yrityksen yhdeksi Ranskan suurimmista samppanjataloista, jonka vienti vuonna 1890 oli jo 1,5 miljoonaa pulloa.


Maailman ensimmäinen kuiva samppanja
Madame Pommeryn ansioksi luetaan myös markkinoille tuotu kuiva samppanja Pommery Nature 1874. Ennakoiden erityisesti englantilaisten asiakkaidensa makua hän loi ensimmäisen kaupallisesti menestyneen brut-tyylisen samppanjan. Tämä kaikkien aikojen ensimmäinen kuiva samppanja rikkoi erittäin makeiden samppanjoiden perinteen ja oli historiallinen rajapyykki samppanjan kehityksessä kohti nykymuotoaan. Nykyään 92 % kaikista samppanjoista valmistetaan tällä kuivalla brut-tyylillä.
Madame Pommeryn aikana talo ehti luoda vankan perustan samppanjanvalmistukselle. Hän rakennutti Reimsiin näyttävän linnan päärakennukseksi ja useita muita rakennuksia samppanjan valmistusta ja varastointia varten. Myös tilan hallinnointia sekä vieraiden vastaanottoa varten rakennettiin omat rakennuksensa. Jokainen näistä mainituista rakennuksista on eri arkkitehdin suunnittelema. Rakennukset muodostavat erikoisen, mutta sittemmin ainutlaatuiseksi muodostuneen sinisävyisen kokonaisuuden.


Lisäksi Madame Pommery rakennutti hankkimilleen 60 hehtaarin maa-alueille 18 kilometrin mittaiset labyrinttimaiset maanalaiset viinikellariluolastot. Luolastot ovat käytössä tänäkin päivänä ja niissä lepää 25 miljoonaa pulloa samppanjaa. Maanalaiset käytävät on nimetty maailman suurkaupunkien mukaan siinä järjestyksessä, minne Pommeryn samppanjaa on alettu viedä. Kellareissa on esillä myös suuri määrä taideteoksia ja samppanjatalon nykyiset omistajat ostavat joka vuosi lisää taidetta kellarien pysyviksi koristeiksi.

Pommery on käynyt läpi lukuisia omistajanvaihdoksia
Madame Pommeryn kuoltua vuonna 1890 hänen tyttärensä markiisitar de Polignac ja poikansa Louis perivät talon. Polignac-suvun kausi kesti vuoteen 1979 nostaen edelleen Pommeryn mainetta ja tuotantoa. Muutamien myöhempien omistajavaihdosten jälkeen Pommery myytiin vuonna 1994 LVMH-ryhmälle (Moët Hennessy Louis Vuitton). LVMH myi samppanjatalon vuonna 2002 nykyiselle omistajalle, Vrankenille.
Samppanja Pommeryn kellareista tuli Unescon maailmanperintökohde vuonna 2015, ja kellareissa vierailee vuosittain 200 000 kävijää. Kellarimestarina toimii Thierry Gasco. Pommeryn kaikkia omia tarhoja viljellään luomuviljelyn periaattein.

Pommery Royal Champagne Brut
Vuosikerraton (NV), kuiva vakiosamppanja Pommery Royal Champagne Brut tulee Ranskan Campagnen maakunnasta. Samppanja koostuu vähintään 40 erilaisesta yksittäisestä viinistä, joka muodostaa Pommery Royal samppanjan sekoituksen eli cuvéen. Tähän sekoitukseen käytetyt rypäleet ovat Chardonnay (35 %). Pinot Noir (35 %), Meunier (30 %). Viiniä on ikäännytetty vähintään 3 vuotta.
Maistelukokemukset
Ulkonäöltään viini oli kirkas, oljenkeltainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Kuplat olivat pienet, kohtalaisen nopeasti ylöspäin nousevat. Ohut vaahtoreunus kesti hetken aikaa lasiin kaatamisen jälkeen. Tuoksu oli voimakas ja paahteinen. Aromeissa erottui paahtoleipää, briossia, häivähdys kasvimaisia aromeja, kuten heinää, parsaa hunajaa ja hentoa vaniljan tuoksua.
Maku oli kuiva (10 g/l), hapokas (6,4 g/l) ja mousseltaan pehmeä. Maussa toistuivat tuoksun paahteisten aromien lisäksi sitrus, mineraalisuus ja pieni makea vivahde. Viini jätti kohtalaisen pitkän ja paahteisen jälkimaun. Kokonaisuutena viini oli hedelmäinen, pehmeän hapokas ja makeusasteeltaan sopiva sekä suolaisille että hiukan makeillekin ruoille. Viini sopii hyvin myös itämaiselle ruoalle ja seurustelujuomaksi.
Lue myös:
Viinimatka samppanjan syntysijoille – Viinihetki
Viinihetki 4 v – Samppanjaa Veuve Clicquot Demi-Sec – Viinihetki
