Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature ja sushia
Biodynaaminen samppanja Fleury Fleur de l’Europe Champagne Brut Nature
Viinihetken 3-vuotisjuhlan kunniaksi avasimme Fleuryn viinitilan samppanjan. Lisää Viinihetken kuulumisia vuoden varrelta löytyy ”vanhasta” blogista.
Fleury Fleur de l’Europe Champagne Brut Nature tulee Ranskasta Champagnesta Fleuryn viinitilalta, joka on perustettu 1894. Tarhan perustaja Emile Fleury on yksi Champagnen alueen ensimmäisistä viljelijöistä, joka istutti Pinot Noir -köynnöksiä viinikirvatuhojen jälkeen.
Emile Fleuryn poika Robert Fleury pullotti perheen ensimmäisen samppanjan vuonna 1929. Viinisuvun kolmannen polven tuottaja Jean-Pierre Fleury muutti viinitarhat täysin biodynaamiseksi vuonna 1989. Nykyisin Fleuryn viinitilan toiminnasta vastaa Jean-Pierren kolme lasta.
Viinitilan tarhoista 85% on Pinot Noiria, 10 % Chardonnayta ja 5 % Pinot Blancia ja Pinot Gristä. Tila tuottaa noin 200 000 pulloa samppanjaa vuodessa. Tämän samppanjan rypäleet tulevat Fleuryn 14 hehtaarin luomutarhoilta Côtes des Barista, Etelä Champagnesta.
Maistelukokemukset
Ulkonäöltään viini oli kirkas, kullankeltainen ja viskositeetiltaan keskinkertainen. Pienet intensiiviset kuplat kestivät pitkään. Selkeä vaahtoreunus kesti hetken aikaa kaatamisen jälkeen. Tuoksu oli kohtalaisen voimakas ja kehittynyt. Aromeista erottui vihreää omenaa, sitruksisuutta ja paahteisuutta.
Maku oli erittäin kuiva (sokeria 0 g/l). Hapokkuus oli erittäin korkea (8,4g/l). Maun aromeissa tuli esiin vihreää paprikaa, herkkusieniä, vaaleaa karviaismarjaa sekä kasvimaisia aromeja. Jälkimaku oli pitkä.
Pisteet 15 /20p
Hinta – Alko
Viinitalo
Viini ja ruoka
Samppanjan kanssa tarjolla oli sushia, joka sopi tälle viinille hyvin. Samppanjan runsas hapokkuus tasoitti myös sushiannoksen tulisia makuja. Fleury Fleur de l’Europe Champagne Brut Nature sopii hyvin myös äyriäisille ja sitä voisi kokeilla myös blinien kanssa.
Biodynaamisuus on erikoistunutta luomuviljelyä
Biodynaaminen viljely on luomuviljelyn suuntaus, jossa otetaan huomioon maapallon ja taivaankappaleiden luontainen rytmi. Biodynaamisuus on oma filosofiansa, jossa noudatetaan Rudolf Steinerin oppeja. Biodynaamisessa viininviljelyssä viljelijöiden lähtökohtana on pitää tarhojen maaperä ja viiniköynnökset terveinä. Ensimmäinen viinitarha siirtyi biodynaamiseen viljelyyn Itävallan Wachaussa 1970-luvulla.
Demeter -järjestö on suurin biodynaamisten tuotteiden sertifioija ja ainoa taho, jolta voi saada biodynaamisen sertifikaatin. Standardit ovat aina samat mantereelta toiselle. Demeter –merkistä tunnistaa sertifioinnin saaneet tuotteet. Tuottajat ovat tarkan valvonnan alaisia.
Viinivalmistamossa hyödynnettäviä lisäaineita rajoitetaan biodynaamisessa viljelyssä voimakkaammin kuin luomuviljelyssä. Lisäksi viiniköynnösten hoitamisessa suositaan tilalla itse valmistettavia preparaatteja, jotka sekoitetaan suureen määrään vettä. Esimerkkinä preparaatista on sarvilanta eli preparaatti 500, joka on lehmän sarvessa maan alla kompostoitunutta lantaa. Se laimennetaan homeopaattiseksi liuokseksi ja sumutetaan viinitarhaan.
Biodynaamisen filosofian mukaan viinitila on kuin elävä organismi, joka sisältää niin kasvit, eläimet kuin ihmisetkin.
(Lähde: Alkon pieni viiniopas)
Lue myös:
Viinimatkalla Ranskan Champagnessa (lisätietoa biodynaamisesta viljelystä)
Blogin 2 -vuotisjuhlasamppanja
Viinin hapokkuus nostaa veden kielelle