Äitienpäivän Rosée -menu
Tämän äitienpäivämenun lähtökohtana oli ajatus rakentaa ateriakokonaisuus rosée-viinien ympärille. Alkupalan kumppanina tarjolla oli biodynaamista rosée -samppanjaa, pääruoan kanssa rosée -harvinaisuus Libanonista ja jälkiruoan kera makea rosée Itävallasta.
Libanonilaista Chateau Musar Roséeta ei valmisteta vuosittain, vaan ainoastaan hyvinä vuosina, jolloin sato on erityisen laadukasta. Ensimmäinen vuosikerta tätä roséeta on julkaistu vuonna 1994 ja nuorin vuonna 2016. Viinin päärypäleinä ovat valkoiset Obaideh ja Merwah ja lisäksi viinin väri tulee pienestä määrästä punaista Cinsault-rypälettä (noin 5%).
Obaideh- ja Merwah -köynnökset ovat varttamattomia, vanhoja viiniköynnöksiä. Niitä on istutettu vuosien 1920 – 1947 välillä noin 1400 metrin korkeuteen merenpinnasta. Sato on erittäin alhainen, vain 15-25 hl / ha. Tätä viiniä, Chateau Musar Rose 2014, on kypsytetty ranskalaisissa Neversin tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan ja viini on pullotettu heinäkuussa 2015.
Vihreää parsaa, jättikatkaravunpyrstöjä ja kevätsipulikastiketta
Ingredients
- jättikatkaravunpyrstöjä 28 kpl
- 1 nippu vihreää parsaa n 12 kpl
- 3 oksaa tuoretta timjamia
- 1 valkosipulinkynsi
- 50 g voita
- suolaa ja mustapippuria
- KASTIKEAINEKSET:
- nippu kevätsipulia
- ½ dl katkaravun lientä
- 1 dl oliiviöljyä
- 1 sitruunan mehu
- 1 rkl ruokosokeria
- yrttisuolaa esim Herbamare
Instructions
- Tee ensin kevätsipulikastike. Pilko kevätsipuli ja lisää kastikeainekset kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella kuohkeaksi kastikkeeksi, lisää yrttisuola ja tarkista maku.
- Paista jättikatkaravun pyrstöt voissa valkosipulin ja timjamin kera.
- Leikkaa parsojen kovat kannat pois. Kuumenna voi pannulla ja lisää parsat pannulle. Valele parsoja voilla pannulla, kunnes ne ovat kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Asettele parsat lautaselle, lisää jättikatkaravun pyrstöt parsojen päälle sekä kevätsipulikastiketta. Koristele timjamilla.
Video
Lue myös:
Äitienpäivän ranskalainen illallinen
Chateau Musar Red 1998 – iäkäs kulttipunaviini Libanonista
Viinimatka Ranskan Champagneen. Artikkelissa lisätietoa Leclerc Briantista.