15-25€,  50-100€,  Jälkiruokaviinit,  Kuohuviinit,  Menu,  Rosée

Äitienpäivän Rosée -menu

Tämän äitienpäivämenun lähtökohtana oli ajatus rakentaa ateriakokonaisuus rosée-viinien ympärille. Alkupalan kumppanina tarjolla oli biodynaamista rosée -samppanjaa, pääruoan kanssa rosée -harvinaisuus Libanonista ja jälkiruoan kera makea rosée Itävallasta.

Leclerc Briant samppanjaa äitienpäivänä, viinihetki
Samppanja Leclerc Briant Rose Brut (Chardonnay 95 %, Pinot Noir 5 %). Hennon lohenpunainen, persikkaan vivahtava väri, pienet intensiiviset kuplat. Aromeissa paahteisuutta ja omenaisuutta. Kuiva ja hapokas, sopi hyvin parsalle ja äyriäisille sekä jälkiruokana olleelle juustokakullekin.
Vihreää parsa, jättikatkaravunpyrstöjä ja kevätsipulikastiketta. Äitienpäivämenu. Viinihetki.
Vihreää parsa, jättikatkaravunpyrstöjä ja kevätsipulikastiketta
(resepti artikkelin lopussa)
Rosée-viini Chateau Musar Rose 2014 äitienpäivänä. Viinihetki.
Chateau Musar Rose 2014 (Obaideh, Merwah ja Cinsault). Väriltään persikkainen ja maultaan hyvin mausteinen, sopi erityisen hyvin itämaisella maustevoilla ryyditetylle tonnikalapihville.
Tonnikalapihvi, itämainen maustevoi ja paahdetut kasvikset. Äitienpäivämenu. Viinihetki.
Tonnikalapihvi, itämainen maustevoi ja paahdetut kasvikset.
Tonnikalapihvit paistetaan naudanpihvien tapaan – paistoaikaa tarvitaan vähemmän. Tonnikalapihvit saavat jäädä jopa hiukan raaoiksi sisältä, koska ylipaistettuna niistä tulee kuivahkoja.

Libanonilaista Chateau Musar Roséeta ei valmisteta vuosittain, vaan ainoastaan hyvinä vuosina, jolloin sato on erityisen laadukasta. Ensimmäinen vuosikerta tätä roséeta on julkaistu vuonna 1994 ja nuorin vuonna 2016. Viinin päärypäleinä ovat valkoiset Obaideh ja Merwah ja lisäksi viinin väri tulee pienestä määrästä punaista Cinsault-rypälettä (noin 5%).

Obaideh- ja Merwah -köynnökset ovat varttamattomia, vanhoja viiniköynnöksiä. Niitä on istutettu vuosien 1920 – 1947 välillä noin 1400 metrin korkeuteen merenpinnasta. Sato on erittäin alhainen, vain 15-25 hl / ha. Tätä viiniä, Chateau Musar Rose 2014, on kypsytetty ranskalaisissa Neversin tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan ja viini on pullotettu heinäkuussa 2015.

Makea valkoviini Nittnaus Beerenauslese Rosé 2015. Äitienpäivämenu. Viinihetki.
Nittnaus Beerenauslese Rosé 2015. (Blaufränkisch, Pinot Noir, Zweigelt). Värisävyltään oranssiin vivahtava, tummin näistä kolmesta rosée-viinistä. Makea ja hapokas (sokeria 140 g/l, happoja 6,3 g/l). Erittäin hyvä pari juustokakulle.
Juustokakku. Äitienpäivämenu. Viinihetki.
Juustokakku. Aprikoosia, appelsiinia, tuorejuustoa ja suklaakeksipohja.
Tämä tuorekakku “kypsyy” ilman uunia kylmässä.
Kolme persikkaista lohenpunaista rosée -viiniä laseissa. Äitienpäivämenu. Viinihetki.
Tämän menun rosée -viinit olivat sävyiltään persikkaisia ja hennon lohenpunaisia.
Leclerc Briant Rose Brut (vas), Nittnaus Beerenauslese Rosé 2015
ja Chateau Musar Rose 2014 (oik).

Vihreää parsaa, jättikatkaravunpyrstöjä ja kevätsipulikastiketta

Total Time 30 minutes
Servings 4

Ingredients

  • jättikatkaravunpyrstöjä 28 kpl
  • 1 nippu vihreää parsaa n 12 kpl
  • 3 oksaa tuoretta timjamia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 50 g voita
  • suolaa ja mustapippuria
  • KASTIKEAINEKSET:
  • nippu kevätsipulia
  • ½ dl katkaravun lientä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl ruokosokeria
  • yrttisuolaa esim Herbamare

Instructions

  • Tee ensin kevätsipulikastike. Pilko kevätsipuli ja lisää kastikeainekset kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella kuohkeaksi kastikkeeksi, lisää yrttisuola ja tarkista maku.
  • Paista jättikatkaravun pyrstöt voissa valkosipulin ja timjamin kera.
  • Leikkaa parsojen kovat kannat pois. Kuumenna voi pannulla ja lisää parsat pannulle. Valele parsoja voilla pannulla, kunnes ne ovat kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Asettele parsat lautaselle, lisää jättikatkaravun pyrstöt parsojen päälle sekä kevätsipulikastiketta. Koristele timjamilla.

Lue myös:

Äitienpäivän ranskalainen illallinen

Chateau Musar Red 1998 – iäkäs kulttipunaviini Libanonista

Viinimatka Ranskan Champagneen. Artikkelissa lisätietoa Leclerc Briantista.


Liity Viinihetken maksuttoman Info-viestin tilaajaksi!
Saat muutaman kerran vuodessa sähköpostiisi linkit Viinihetken uusimpiin blogiartikkeleihin ja muuta ajankohtaistietoa. Voit lopettaa tilauksesi, milloin haluat. Kirjoita etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla oleviin kenttiin ja klikkaa painiketta: Tilaa INFO-viesti.